kasa fiskalna, kasa rejestrująca, zakup kasy fiskalnej
lupa
A A A

Gazeta Podatkowa nr 64 (1209) z dnia 10.08.2015

Kasa fiskalna w gastronomii

Prowadzę działalność gospodarczą w zakresie usług rolniczych na rzecz firm. Od 1 sierpnia 2015 r. poszerzyłem działalność o usługi gastronomiczne. Od kiedy muszę rozpocząć ewidencjonowanie sprzedaży na kasie fiskalnej?

Kasa fiskalna w gastronomii
rys. Kasa fiskalna w gastronomii

Obowiązek prowadzenia ewidencji obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas rejestrujących dotyczy podatników dokonujących sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych. Stanowi o tym art. 111 ustawy o VAT.

Od powyższego obowiązku przewidziano szereg zwolnień. Istnieje także katalog dostaw towarów i świadczenia usług, do których zwolnień z ewidencjonowania nie stosuje się. Powyższe zostało uregulowane w rozporządzeniu Ministra Finansów w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących (Dz. U. z 2014 r. poz. 1544).


Treść ujednoliconych przepisów o VAT dostępna jest w serwisie www.przepisy.gofin.pl.


Zwolnień, o których mowa w § 2 i § 3 powołanego rozporządzenia (zwolnienie ze względu na wysokość obrotów), nie stosuje się przy świadczeniu usług związanych z wyżywieniem (PKWiU 56), wyłącznie:

  • świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz
     
  • usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering).

Mówi o tym § 4 ust. 2 lit. i) rozporządzenia w sprawie zwolnień z kas.

W praktyce oznacza to, że podatnicy wykonujący czynności wymienione w § 4 wspomnianego rozporządzenia tracą prawo do korzystania ze zwolnienia z ewidencjonowania z chwilą wykonania pierwszej takiej czynności.

Trzeba zwrócić uwagę, że podatnicy rozpoczynający po dniu 31 grudnia 2014 r. świadczenie usług gastronomicznych, którzy przed wykonaniem takiej usługi nie dokonywali sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, korzystają ze zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania przez okres dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym wykonano taką usługę (§ 9 ust. 6 powołanego rozporządzenia).

Zatem Czytelnik musi rozpocząć ewidencjonowanie usług gastronomicznych po dwóch miesiącach od pierwszej sprzedaży swoich usług na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych. Zakładając, że dzień 1 sierpnia br. jest dniem, w którym Czytelnik wykonał pierwszą swoją usługę dla tych osób, ewidencjonowanie tych usług przy użyciu kasy rejestrującej musi rozpocząć od 1 listopada 2015 r.

www.KasaFiskalna.pl - Instalacja i użytkowanie kas:

 Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz,
wejdź do serwisu
www.PodatekVAT.pl » 
Więcej w zasobach płatnych
Prenumerata 2018 r. - www.sklep.gofin.pl
Indeks Księgowań - Księgowanie od A do Z
GOFIN NEWS - mobilna aplikacja dla Księgowych!
PRZEWODNIKI on-line Księgowego i Kadrowego
Pomocniki Księgowego

Terminarz

listopad 2017
PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
ASYSTENT GOFIN - Darmowa aplikacja dla Księgowych
sklep.gofin.pl - RABATY, NAGRODY, PROMOCJE
NEWSLETTERY
Fachowe czasopisma - PoznajProdukty.gofin.pl
PODATEK VAT - zasady rozliczania i weryfikacji
Vademecum podatnika - podstawowe informacje dotyczące podatków

GOFIN PODPOWIADA

Kompleksowe opracowania tematyczne

Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
gofin
sgk
czasopisma
forum
sklep
gazeta podatkowa
 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60